Aanbod tijdens kwalificatiefase
In de kwalificatiefase wordt de transfer naar het echte werkveld heel belangrijk. Het werken aan verschillende vormen van zelfstandigheid en sociale zelfredzaamheid staan centraal in de kwalificatiefase.
Tijdens de praktijklessen worden de aangeleerde technieken in een hoger tempo aangeleerd en op meer verfijnde manieren toegepast. Wij geven hierbij de voorkeur aan een realistische setting. Dit kan in de school gesimuleerd worden via realistische werkhuizen, maar ook buiten de school via studie-uitstappen, praktijk op verplaatsing (POV) en de stage.
In het vierde jaar hebben de leerlingen één stageperiode van drie weken. In het vijfde jaar gaan de leerlingen twee keer voor een periode van drie weken op stage.
De leerling leert:
- verschillende soorten gistdegen bereiden (brood, sandwiches, pistolets);
- verschillende soorten degen bereiden (boterdeeg, vetdeeg, soezendeeg);
- fijne patisserie maken;
- cakes, verjaardagstaarten, biscuits maken;
- chocolade-, marsepein- en suikerbereidingen maken ter afwerking van de producten;
- gereedschappen en machines op een veilige en hygiënische manier gebruiken;
- gereedschappen, machines en de werkruimte onderhouden;
- in team werken.
Deze opleiding kan ook duaal gevolgd worden. Duaal Leren is een combinatie van leren op school en leren op de reële werkplek.
Trajecten na de kwalificatiefase
Na de opleiding bakkersgast kan de leerling tewerkgesteld worden in een bakkerij, een industriële bakkerij, een supermarkt, een horecabedrijf…
De leerling kan zichzelf verder verdiepen door het volgen van de alternerende beroepsopleiding (ABO) in de integratiefase.
De leerling heeft eveneens de mogelijkheid om tewerkgesteld te worden in een ander werkveld of kan nog een andere opleiding volgen.